Artiklar | Företag

Svenska startups på börsen

Nya företag med snabb tillväxt benämns ofta som startups. Det finns ingen tydlig definition på ett startup-företag, men en viktig sak som förenar dem är att de har potential att växa snabbt och mycket. De bygger ofta på en innovation eller uppfinning som upplevs som lovande. Startups drivs ofta av människor som verkligen tror på idén och är villiga att ta stora ekonomiska risker. Elon Musk, som idag driver Tesla Motors är en sådan person. Svenska Daniel Ek som startade Spotify är en annan.

En sak som förenar dem är att både de själva och de som köpt aktier i deras företag vid rätt tidpunkt tjänat mycket pengar. Det man måste komma ihåg är att på varje lyckat start-up, går det betydligt fler som misslyckats helt. Det svenska företaget Narrative är ett exempel. Grundarna, Martin Källström och Oskar Kalmaru var väl ansedda efter succéer som Twingly (sökmotor för bloggar) och videosajten Bubblare. De lyckades få in stora summor i riskkapital, öppnade kontor i Stockholm, Linköping, Lund och San Francisco. Företaget höjdes till skyarna och det amerikanska magasinet Wired utsåg Narrativ till Stockholms hetaste startup 2013. I september 2016 gick Narrative i konkurs. En brilliant idé, massor av pengar, kunnig och engagerad ledning, stor potential att växa blixtsnabbt – alla aspekter av ett lyckat startup fanns där. Ändå slutade det i konkurs. Anledningarna var många och det ska vi inte gå in på här. Det som är intressant är den risk som företagare måste ta för att lyckas, och det pris både de själva och deras investerare får betala om det inte går som de tänkt sig.

Att investera i aktier

Att investera i aktier innebär således alltid en risk. Vissa aktier innebär större risk än andra. För att bedöma risken på en viss aktie kopplas den ofta till volatilitet, det vill säga hur mycket priset på aktien förändras över tid. Ju mer aktiekursen svänger upp och ned, desto högre volatilitet. Av naturliga skäl visar startups ofta stor volatilitet.

En aktuell aktie med stor volatilitet är Fingerprint Cards. Från att ha legat på en aktiekurs runt en krona i många år sköt den i höjden i slutet av 2015 och kostade plötsligt 135 kronor den sista november. Därefter har företaget kantats av skandaler och många spekulationer, med stor volatilitet som följd. Claes Hemberg, VD på Avanza avråder skarpt från att investera i Fingerprint Cards och säger till Dagens Nyheter: ”Man ska absolut inte köpa aktien”. Andra analytiker är splittrade.

Hur ska man tänka om man tror på ett startup-företag och vill investera i det?

Dels ska du veta att du tar en stor risk, men samtidigt har du en betydligt större chans att tjäna pengar på din investering. Det handlar alltid om tajming. Om du hade köpt aktier i Fingerprint Cards för fem tusen kronor i juli 2012 och sålt dem 30 november 2015 så hade du tjänat över 1,2 miljoner kronor.

Den pricksäkerheten är dock ovanlig och rådet är att inte satsa på högriskaktier om du inte vet med dig att du kan leva med att förlora de pengar du investerar.

Lämna en kommentar